Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
  

Kezdetben nem készítettem irodalmi forrást a „Bevezetés… mítoszokhoz”; ennek csupán az volt a lényegi oka, hogy a weboldal szerkesztői előírták, hogy nem lehet az e-oldalamon tényleges vagy burkolt reklám, amivel egy vagy több terméket népszerűsítek.

Ám mivel voltak néhányan, akiket érdekelt, hogy mi lehet a cikkeim alapja. Úgy gondoltam mégis megszerkesztem ezt az oldalt.  Remélem, azzal nem szegek meg egy szabályt sem, ha most leírom az irodalmi forrásokat! (Ugyanis, ezt tényleg nem szántam burkolt reklámnak!)

 

A legnagyobb probléma:

Az egyes témaköröknél, különösen a „modern” és „fantasy-s” részekhez, kivétel nélkül webes forrásokat használtam és azokból általánosítottam a témák mondandóját. A probléma az, hogy mivel ezeket a cikkeket legalább öt éve írtam, a felhasznált forrásoknak a többsége mostanra vagy törlődtek, vagy pedig elévültek. Éppen ezért – hibámon kívül - nem tudok működő linkeket tenni ezekre a helyekre.

Sajnálom!

 

 

 

Az alap könyv:

Amit minden mítoszismertetőmhöz felhasználtam az a: Reader’s Digest Válogatás (kiadótól): Misztikus történetek gyűjteménye – című könyv (Alapvetően minden olyan bekezdéshez felhasználtam, amiben dátum szerepelt, értsd ez alatt a század jelöléseket is).

 

 

És most lássuk a forrásokat bekezdésekre szedve:

 

 

Angyalok mítosza

 

Misztikus történetek gyűjteménye: angyali hierarchiák, és az eredetük

 

A nefilimekről: http://www.logon.org/hungarian/s/p154.htm

Biblia: maga a mű

A Mai angyal mítosz – egy webes forrás, mára már sajnos nincs meg.

 

 

Boszorkányok mítosza  

Misztikus történetek gyűjteménye: A boszorkányság kezdetei és leleplezései, Ördögi gyermekek, Boszorkányok segítői, Boszorkányszombatok, Agrippa, Faustus, Kékszakállú herceg, és salemi boszorkányok, vu-du varázslók legendái - mind ebből a könyvből van.

A szépasszony legendájának az alapja: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-3.html

Ezen felül a világ leg… - című sorozat két könyvét vettem alapul. Mint a:

A világ leghírhedtebb démonjai – a démonidézés története

A világ legnagyobb mágusai – Agrippa, Faustus, Merlin (bár utóbbit én is csak megemlítettem)

Wicca: http://www.wicca.hu/index.php?mod=cikkolvas&cikkid=1183

 

 

Elfek mítosza

Misztikus történetek gyűjteménye innen való: Zöld gyermekek, a jóságos tündér regéje, a XX. századi elf monda, meg a kisebb történet morzsák (ezek egy-egy bekezdéses sztorik)

Germán, kelta regék és mondák - című könyvből vettem: az egyéb középkori tündér leírásokat

Fantasy: szintén szerepjátékok összegzése, valamint egyéb fantasy könyvekből vettem. Mint pl.: Salvatore: Sötét elf sorozata - vagy a Gyűrűk ura.

 

 

Sárkányok mítosza

 

Misztikus történetek gyűjteménye: sárkány eredet, baziliszkusz, sárkányölő Szt. György és Beowulf legenda

 

Germán, kelta regék és mondák: a Siegfried legenda

A keleti és nyugati sárkányfajták, valamint az egyéb fajták csoportosításhoz régebben már tettem a cikkem végéhez linkeket. Csakhogy ezek is elévültek. Jelenleg ez az egy link él még: http://sarkanyfold.mindenkilapja.hu/html/17997814/render/

 

 

Sellők mítosza

Balatoni tündérek meséje: egy balatoni halász regét feldolgozó – Tündérhal és a háló (című verses mesekönyv)

Misztikus történetek gyűjteménye: Oannes, Attargatis, sellő a hamisítás története és az orosz hajós kapitány feljegyzése

Germán, kelta regék és mondák - Kelta regék és Fókanők meséje

Görög mitológia - című könyv (Móra kiadó): Szirének története

Nágák mítosza: http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/ananta.html

A kis hableány: aminek a rövid történetét leírtam az nem az eredeti könyvből készült sztori, hanem egy filmadaptáció (ugyanezen a címen fut, ám a rege vezetése egy kissé eltér az eredeti mesétől)

Mai sellők: fantasy oldalak általánosításai

 

 

Szellemek mítosza

Misztikus történetek gyűjteménye: szellem eredetek és fajtájának egy része, Az ígéret kötelez - című történet - továbbá, Lady Dorothy mítosza, a Hamisságok és a Csalafinta kísértet.

Japán regék és mondák – című könyv (Móra kiadó): Hoicsi története

Az ifrít leírását az: Ezeregyéjszaka meséiből vettem

A világ leghírhedtebb démonjai: Succubus története

Reader’s Digest kiadó – Rejtélyek nyomában /videó sorozat/ - Szent helyek és titokzatos szellemek - innen van a: Kis lord - története.

„Hogyan léphetünk kapcsolatba a szellemekkel”, valamint az utolsó történet alapja egy mostanra törölt internetes forrás.

 

 

Vámpírok mítosza

 

Misztikus történetek gyűjteménye: eredetmondák, kinézetük és az ellenük való védekezés bizonyos részei, a vámpír történet, valamint az irodalmi könyvek felsorolása

 

 

Reader’s Digest kiadótól: A múlt nagy rejtélyei – című könyv: Drakula mítosza

 

A világ leghírhedtebb démonjai: werwolf-ok története, valamint a lamia leírása

És Stroker: Drakula - című írása

 

 

Vízköpők mítosza

A Misztikus történetek gyűjteménye: innen vettem a vízköpők eredetmítoszának az első legendáját, meg pár kisebb leírás morzsát.

A másik fő forrásom egy dokumentumfilm. (Azt hiszem francia szerkesztésű.) A címe: VízköpőkMítosz és valóság (ez pedig az alcíme) – sajnos mivel ez elég régen írtam belőle a cikkem más paramétert nem tudok róla mondani. Ebből vettem az írásom lényegi részét: a második eredetmítoszt, a groteszk és a vízköpős részeket, valamint a vallási jelentőségüket.

A „Modern vízköpők” című rész alapja – hivatalosan is bevallom - nem volt éppen komoly irodalmi forrás.

Alapja egy szerepjáték figura leírása volt. Valamint a Disney: Gargoyles - című '90-es évekbeli rajzfilmsorozata (Szerintem eléggé élvezetes, igaz, amikor néztem még csak gyerek voltam). Ha valakit érdekel az alkotás, akkor a Youtube-on fenn van belőle néhány részlet. (Tudomásom szerint, nem készült belőle magyar szinkron; én is egy német tv adón láttam még anno.)

 

 

Végezetül pedig szeretném leszögezni, hogy bár valós könyvekből és forrásanyagból dolgoztam, a cikkeim mind-mind a saját fogalmazásom. (Ergo nem loptam egy oldalról sem szöveget.) Az irodalmakból is szigorúan idézőjelek feltüntetésével írtam le néhány mondatot szóról szóra.

 

 

Köszönöm szépen a figyelmet!